top of page

HOE WERKT HET

RICHTLIJNEN

dressuur
bumba.jpg

Hoe werkt het?

De P.O.D. Test is er voor alle ruiters van alle leeftijden en niveaus. Iedereen is welkom! Er kunnen op zeven verschillende niveaus Test worden gereden; van Bixie tot Z2-niveau. De Tests zijn speciaal ontwikkeld door instructeurs en juryleden om de onderdelen van de officiële proeven op het betreffende niveau, maximaal te kunnen oefenen. De speciale Caprilli Test is er voor ruiters die een extra uitdaging willen en een combinatie willen maken tussen dressuur en springen.  

 

De niveaus

Hieronder staat vermeld wat de verschillende niveaus van de Tests zijn en met welke klasse deze te vergelijken zijn.

 

  1. Test Roze: niveau ‘Kids’, speciaal voor de kleintjes tot 7 jaar zonder galop

  2. Test Groen: niveau B

  3. Test Blauw: niveau L

  4. Test Wit: niveau M

  5. Test Rood: niveau Z1

  6. Test Oranje: niveau Z2 speciaal ontwikkeld voor een 20x 40 meter rijbaan maar mag ook in een 20 x 60 meter rijbaan worden verreden.

  7. De Caprilli Test: een dressuurtest met hindernissen op verschillende niveaus met en zonder galop.

 

Voor deelname aan de P.O.D. Test gelden de volgende richtlijnen:

 

Tenue ruiter

Voor het rijden van de Test hoeft geen wedstrijdtenue te worden gedragen. Wel dienen de haren vast te worden gedragen en dient de ruiter een goedgekeurde cap en laarzen te dragen. Loshangende kleding zoals een open jas of losse sjaal is niet toegestaan. Het is toegestaan om met zweep en sporen te rijden, behalve in de P.O.D. Test Roze waarbij geen sporen mogen worden gedragen. In de P.O.D. Test Oranje en Rood mag geen zweep worden gebruikt.

 

Tenue paard of pony

Je paard of pony hoeft niet te worden ingevlochten. In principe mag je rijden met het harnachement van je eigen voorkeur, zonder hulpteugels zoals een slof, bijzetteugels etc. In de P.O.D. Test Oranje en Rood is het voor het rijden met een  paard toegestaan om met stang en trens te rijden. Als ruiter ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van je paard/pony tijdens het rijden van de Test.

 

De rijbaan

Alle Testen zijn gemaakt voor een 20x 40 meter rijbaan. De Test Oranje mag ook in een 20 x 60 meter rijbaan worden gereden.

 

Hoe te filmen?

De Test dient in zijn geheel gefilmd te worden vanaf hetzelfde punt bij de letter C waarbij het paard en de ruiter goed te zien zijn. Bij het filmen via een mobiele telefoon dient deze horizontaal te worden gehouden. Elke Test dient door de ruiter zelfstandig te worden verreden, zonder hulp van derden. Er mag natuurlijk wel worden voorgelezen. De ingezonden filmpjes van de Tests worden uitsluitend gebruikt voor het beoordelen hiervan. Deze zullen zonder toestemming niet  verspreid en/of gedeeld  worden op social media.

bottom of page